ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI
(czas przygotowania - 45 minut)
- SKŁADNIKI:
- PIERNICZKI
- masło – 100 g
- mąka pszenna – 450 g
- soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- cukier puder – 80 g
- kakao – 1 łyżka
- przyprawa do piernika – 1 łyżka
- jaja – 2 szt.
- miód wielokwiatowy – 3-5 łyżki
- LUKIER
- cukier puder – 150 g
- sok z cytryny lub woda – 3-4 łyżki
- PRZYGOTUJ:
- wałek do ciasta
- foremki do wykrawania pierniczków
- blachę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
KROK 1à ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA
Masło rozpuszczamy w garnku, a następnie studzimy. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sodę, cukier puder, kakao oraz przyprawę do piernika – dokładnie mieszamy. Wbijamy jajka, dodajemy ostudzone masło oraz miód. Ciasto zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 25 minut (a najlepiej na całą noc).
KROK 2à PIECZEMY PIERNIKI
Ciasto dzielimy na dwie części. Zagniatamy i rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm. Za pomocą foremek wycinamy pierniczki o różnych kształtach. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy ok. 10 minut. Upieczone pierniczki studzimy.
KROK 3à LUKRUJEMY PIERNICZKI
Cukier puder wsypujemy do miseczki i dolewamy sok wyciśnięty z cytryny lub wodę. Składniki mieszamy na gładką masę, a następnie lukrujemy pierniczki.
Pierniki
Z pomocą rodzica lub innego opiekuna należy przygotować następujące
składniki:
- 1/4 szklanki miodu
- 80 g masła
- 1/2 szklanki miałkiego brązowego cukru lub cukru pudru
- 1 jajko
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 – 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
Przygotowanie :
- Masło, cukier i miód należy podgrzać w garnuszku mieszając aby cukier się nie przypalił.
- Tak przygotowaną masę trzeba przestudzić.
- Dodajemy do niej pozostałe składniki i wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera.
- Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie należy dodać więcej płynnego miodu i mieszać do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji.
- Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie trzeba je schłodzić aby lepiej się wałkowało.
- Wałkujemy na grubość 2 – 3 mm lekko podsypując mąką.
- Z tak przygotowanego ciasta możemy zacząć wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach za pomocą wcześniej przygotowanych foremek.
- Następnie przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem.
- Pieczemy około 8 – 10 minut w temperaturze 170 – 180ºC.
- Uważamy, by nie piec za długo bo będą zbyt kruche i będą miały posmak goryczy.
- Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.
Polewa do pierników
Z pomocą rodzica lub innego opiekuna przygotujcie następujące składniki:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 6 łyżek gorącej wody
Przygotowanie:
- W pierwszej kolejności należy wycisnąć sok z cytryny i przecedzić go przez sitko.
- Następnie wsypujemy do miski cukier puder i dodajemy do niego sok z cytryny oraz gorącą wodę.
- Całość energicznie mieszamy przez około 10 minut, aż do rozpuszczenia cukru pudru.
- Jeżeli lukier będzie za rzadki dodać cukier puder. Jeżeli będzie za gęsty dodać trochę gorącej wody.
- Polewa lukrowa gotowa. Dodatkowo możemy ją podzielić na kilka porcji i zabarwić je różnymi kolorami barwników spożywczych.
Teraz można już przystąpić do zdobienia pierników.
Miłej zabawy.
Ciasteczka piernikowe - miękkie i pyszne
Pierniczki są bardzo łatwe do przygotowania.
Potrzebujemy:
- 3 jajka / jedno na koniec do posmarowania ciasteczek /
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 3 łyżki miodu
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- -1/3 szklanki oleju
Wykonanie:
- Do miski wbijamy 2 jajka i wsypujemy pół szklanki cukru.
- Dodajemy 3 łyżki miodu, cukier wanilinowy i cynamon.
- Wlewamy olej i łyżeczkę sody i mieszamy.
- Do masy stopniowo przesiewamy 2,5 szklanki mąki i wszystko dokładnie mieszamy łyżką.
- Gdy ciasto jest już gęste ,szybko zagniatamy je ręką do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta.
- Ciasto dzielimy na 2 części.
- Stolnicę lub blat stołu posypujemy małą ilością mąki i wykładamy połowę ciasta.
- Rozwałkowujemy na placek o grubości ok.6 mm i foremką wykrawamy ciasteczka.
- Żeby pierniczki były miękkie ciasto nie może być zbyt cienkie.
W taki sam sposób postępujemy z drugą połową ciasta.
- Tak przygotowane ciastka wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na koniec ciasteczka smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni; pieczemy ok. 8 -10 minut.
Upieczone i wystudzone ciasteczka możemy dowolnie udekorować.