Spis treści

 

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

(czas przygotowania -  45 minut) 

  1. SKŁADNIKI:
  2. PIERNICZKI
  • masło – 100 g
  • mąka pszenna – 450 g
  • soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • cukier puder – 80 g
  • kakao – 1 łyżka
  • przyprawa do piernika – 1 łyżka
  • jaja – 2 szt.
  • miód wielokwiatowy – 3-5 łyżki
  1. LUKIER
  • cukier puder – 150 g
  • sok z cytryny lub woda – 3-4 łyżki

 

  1. PRZYGOTUJ:
  • wałek do ciasta
  • foremki do wykrawania pierniczków
  • blachę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C 

KROK 1à  ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA

Masło rozpuszczamy w garnku, a następnie studzimy. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sodę, cukier puder, kakao oraz przyprawę do piernika – dokładnie mieszamy. Wbijamy jajka, dodajemy ostudzone masło oraz miód. Ciasto zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 25 minut (a najlepiej na całą noc).

KROK 2à  PIECZEMY PIERNIKI

Ciasto dzielimy na dwie części. Zagniatamy i rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm. Za pomocą foremek wycinamy pierniczki o różnych kształtach. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy ok. 10 minut. Upieczone pierniczki studzimy.

KROK 3à  LUKRUJEMY PIERNICZKI

Cukier puder wsypujemy do miseczki i dolewamy sok wyciśnięty z cytryny lub wodę. Składniki mieszamy na gładką masę, a następnie lukrujemy pierniczki.

 

Pierniki

Z pomocą rodzica lub innego opiekuna należy przygotować następujące

składniki: 

  • 1/4 szklanki miodu
  • 80 g masła
  • 1/2 szklanki miałkiego brązowego cukru lub cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 – 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika 

Przygotowanie :

  1. Masło, cukier i miód należy podgrzać w garnuszku mieszając aby cukier się nie przypalił.
  2. Tak przygotowaną masę trzeba przestudzić.
  3. Dodajemy do niej pozostałe składniki i wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera.
  4. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie należy dodać więcej płynnego miodu i mieszać do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji.
  5. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie trzeba je schłodzić aby lepiej się wałkowało.
  6. Wałkujemy na grubość 2 – 3 mm lekko podsypując mąką.
  7. Z tak przygotowanego ciasta możemy zacząć wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach za pomocą wcześniej przygotowanych foremek.
  8. Następnie przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem.
  9. Pieczemy około 8 – 10 minut w temperaturze 170 – 180ºC.
  10. Uważamy, by nie piec za długo bo będą zbyt kruche i będą miały posmak goryczy.
  11. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce. 

Polewa do pierników 

Z pomocą rodzica lub innego opiekuna przygotujcie następujące składniki:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 6 łyżek gorącej wody 

Przygotowanie:

  1. W pierwszej kolejności należy wycisnąć sok z cytryny i przecedzić go przez sitko.
  2. Następnie wsypujemy do miski cukier puder i dodajemy do niego sok z cytryny oraz gorącą wodę.
  3. Całość energicznie mieszamy przez około 10 minut, aż do rozpuszczenia cukru pudru.
  4. Jeżeli lukier będzie za rzadki dodać cukier puder. Jeżeli będzie za gęsty dodać trochę gorącej wody.
  5. Polewa lukrowa gotowa. Dodatkowo możemy ją podzielić na kilka porcji i zabarwić je różnymi kolorami barwników spożywczych.

Teraz można już  przystąpić do zdobienia pierników.

Miłej zabawy.                                    

 

                                               Ciasteczka piernikowe - miękkie i pyszne

Pierniczki  są bardzo łatwe do przygotowania.

Potrzebujemy:

  • 3 jajka / jedno na koniec do posmarowania ciasteczek /
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • -1/3 szklanki oleju

Wykonanie:

  1. Do miski wbijamy 2 jajka i wsypujemy  pół szklanki cukru.
  2. Dodajemy 3 łyżki miodu, cukier wanilinowy i cynamon.
  3. Wlewamy olej i łyżeczkę sody i mieszamy.
  4. Do masy stopniowo przesiewamy 2,5 szklanki mąki  i  wszystko dokładnie mieszamy łyżką.
  5. Gdy ciasto jest już gęste ,szybko zagniatamy je ręką do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta.
  6. Ciasto dzielimy na 2 części.
  7. Stolnicę lub blat stołu posypujemy  małą ilością mąki  i wykładamy  połowę ciasta.
  8. Rozwałkowujemy na placek o grubości ok.6 mm i foremką wykrawamy ciasteczka.
  9. Żeby pierniczki były miękkie ciasto nie może być zbyt cienkie.

W taki sam sposób  postępujemy  z drugą połową ciasta.

  1. Tak przygotowane ciastka wykładamy na blachę, wyłożoną  papierem do pieczenia.
  2.  Na koniec ciasteczka smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy  do piekarnika nagrzanego do 170 stopni; pieczemy ok. 8 -10 minut.

Upieczone i wystudzone ciasteczka możemy dowolnie udekorować.

https://www.youtube.com/watch?v=yAqH5zQbXfc