Spis treści

SAŁATKA JAJECZNA Z POREM

 

POTRZEBNE BĘDĄ: MISKA, DESKA DO KROJENIA, NÓŻ,  I OCZYWIŚCIE FARTUCH OCHRONNY 

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 por
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 puszka kukurydzy
  • 100 g sera żółtego (w kostce)
  • 1 jabłko
  • 7 łyżek  
  • 1 łyżeczka
  • Sól
  • Pieprz 

Wykonanie:

  1. Jajka, ogórki, ser i jabłko pokroić w kostkę.
  2. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
  3. Pora drobno pokroić, opłukać na sitku, posolić, ugnieść i odstawić na chwilę.
  4. Do majonezu dodać chrzan, sól, pieprz.
  5. Wszystkie składniki sałatki połączyć ze sobą, polać sałatkę i wszystko razem wymieszać.

 

SAŁATKA SZWAJCARSKA

POTRZEBNE BĘDĄ: MISKA, DESKA DO KROJENIA, NÓŻ,  I OCZYWIŚCIE FARTUCH OCHRONNY 

Składniki:

  • ser żółty 20 dag
  • szynka konserwowa 20 dag
  • Natka pietruszki
  • ogórki konserwowe- 6 sztuk
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • Pieprz
  • Sól 

Wykonanie:

  1. Ser żółty, szynkę, ogórki pokroić w paseczki.
  2. Natkę pietruszki posiekać i włożyć do miseczki.
  3. Wymieszać majonez z jogurtem.
  4. Dodać do pozostałych składników- wszystko razem wymieszać.
  5. Popieprzyć, posolić (do smaku).

 

Sałatka z makaronem

Proponujemy wykonanie   prostej i szybkiej warstwowej sałatki, która może zastąpić obiad – zawiera makaron, warzywa oraz mozzarellę, więc jest sycącym, pełnowartościowym, zdrowym posiłkiem. Jej wykonanie jest proste i nie zajmuje wiele czasu.

Potrzebujemy (na cztery porcje):

  • 200g makaronu, np. świderki lub kokardki
  • 20 kawałków suszonych pomidorów w oleju
  • 2 kulki mozzarelli bądź opakowanie mini mozzarelli
  • 300g pomidorków koktajlowych
  • ½ małego słoika oliwek zielonych
  • ½ czerwonej cebuli lub cała, jeśli jest mała
  • łyżeczka oregano, sól i pieprz
  • 3 łyżki oliwy bądź oliwy z suszonych pomidorów 

Przygotowanie:

  1. Przygotuj miskę, nóż do krojenia warzyw, garnek, deskę do krojenia, durszlak. Umyj ręce.
  2. Ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu – w razie konieczności poproś o pomoc osobę dorosłą.
  3. Ugotowany, odsączony makaron umieść w misce.
  4. Na desce kolejno pokrój:
  • suszone pomidory w paski
  • kulki mozzarelli w kostkę
  • pomidorki na pół
  • oliwki na pół lub w plasterki
  • cebulę w cienkie paski lub małą kostkę.
  1. Składniki po kolei warstwami układaj na makaronie, wedle uznania.
  2. Dopraw sałatkę – oregano, sól i pieprz zmieszaj z oliwą. Równomiernie polej sałatkę powstałym sosem.
  3. Pamiętaj posprzątać po przygotowaniu posiłku.

 

Pasta kanapkowa

Oto  przepis na prostą pastę kanapkową, którą można samodzielnie wykonać w domu. Wspaniale smakuje na świeżym pieczywie, najlepiej w towarzystwie warzyw na talerzu. Jeżeli potrzebujesz – skorzystaj z pomocy osoby dorosłej.

Potrzebujemy:

  • 3 ugotowane wcześniej jajka na twardo
  • Szczypiorek – około 3 łyżki
  • 2 łyżki majonezu
  • Przyprawy – pieprz i sól
  • 1 ogórek kiszony
  • garstka sałaty rukoli lub roszponki

Sposób wykonania:

  • Przygotuj miseczkę, nóż i deskę do krojenia. Umyj ręce, zanim przystąpisz do pracy.
  • Pokrój obrane jajka oraz ogórka w drobną kostkę, włóż je do miseczki.
  • Dodaj majonez, sól oraz pieprz do smaku.
  • Wymieszaj pastę ze szczypiorkiem.
  • Możesz do pasty wmieszać również rukolę lub roszponkę – albo zjeść je razem z pastą na kanapce.
  • Pamiętaj o posprzątaniu po zrobieniu pasty!

Prawda, że prosta? Przy okazji pasta jest znacznie zdrowsza niż odpowiedniki, które można kupić w sklepie. Smacznego!

 

Kurczak pod pieczarkową pierzynką 

Składniki: 

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 150 g sera żółtego
  • 2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego 

Wykonanie 

  • Filet z kurczaka oczyścić z błonek i umyć.
  • Pokroić na mniejsze kawałki i delikatnie rozbić na kotleciki.
  • Doprawić z obu stron solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka.
  • Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce masła. Smażyć do momentu, aż pieczarki zmniejszą objętość i woda odparuje. Doprawić solą oraz pieprzem.
  • Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Uduszone pieczarki połączyć z serem żółtym i 2 łyżkami majonezu lub jogurtu.
  • Na patelni z 3 łyżkami oliwy, podsmażyć każdy kotlecik z jednej strony.
  • Następnie przewrócić na drugą stronę, po kilku minutach na wierzch każdego kotlecika nałożyć powstałą mieszankę grzybów, sera i jogurtu.
  • Patelnię przykryć pokrywką, dusić do momentu, aż ser się rozpuści. 

https://przepiski.pl/filet-z-kurczaka-pod-pieczarkowa-pierzynka/