SAŁATKA JAJECZNA Z POREM
POTRZEBNE BĘDĄ: MISKA, DESKA DO KROJENIA, NÓŻ, I OCZYWIŚCIE FARTUCH OCHRONNY
Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 por
- 4 ogórki kiszone
- 1 puszka kukurydzy
- 100 g sera żółtego (w kostce)
- 1 jabłko
- 7 łyżek
- 1 łyżeczka
- Sól
- Pieprz
Wykonanie:
- Jajka, ogórki, ser i jabłko pokroić w kostkę.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Pora drobno pokroić, opłukać na sitku, posolić, ugnieść i odstawić na chwilę.
- Do majonezu dodać chrzan, sól, pieprz.
- Wszystkie składniki sałatki połączyć ze sobą, polać sałatkę i wszystko razem wymieszać.
SAŁATKA SZWAJCARSKA
POTRZEBNE BĘDĄ: MISKA, DESKA DO KROJENIA, NÓŻ, I OCZYWIŚCIE FARTUCH OCHRONNY
Składniki:
- ser żółty 20 dag
- szynka konserwowa 20 dag
- Natka pietruszki
- ogórki konserwowe- 6 sztuk
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- Pieprz
- Sól
Wykonanie:
- Ser żółty, szynkę, ogórki pokroić w paseczki.
- Natkę pietruszki posiekać i włożyć do miseczki.
- Wymieszać majonez z jogurtem.
- Dodać do pozostałych składników- wszystko razem wymieszać.
- Popieprzyć, posolić (do smaku).
Sałatka z makaronem
Proponujemy wykonanie prostej i szybkiej warstwowej sałatki, która może zastąpić obiad – zawiera makaron, warzywa oraz mozzarellę, więc jest sycącym, pełnowartościowym, zdrowym posiłkiem. Jej wykonanie jest proste i nie zajmuje wiele czasu.
Potrzebujemy (na cztery porcje):
- 200g makaronu, np. świderki lub kokardki
- 20 kawałków suszonych pomidorów w oleju
- 2 kulki mozzarelli bądź opakowanie mini mozzarelli
- 300g pomidorków koktajlowych
- ½ małego słoika oliwek zielonych
- ½ czerwonej cebuli lub cała, jeśli jest mała
- łyżeczka oregano, sól i pieprz
- 3 łyżki oliwy bądź oliwy z suszonych pomidorów
Przygotowanie:
- Przygotuj miskę, nóż do krojenia warzyw, garnek, deskę do krojenia, durszlak. Umyj ręce.
- Ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu – w razie konieczności poproś o pomoc osobę dorosłą.
- Ugotowany, odsączony makaron umieść w misce.
- Na desce kolejno pokrój:
- suszone pomidory w paski
- kulki mozzarelli w kostkę
- pomidorki na pół
- oliwki na pół lub w plasterki
- cebulę w cienkie paski lub małą kostkę.
- Składniki po kolei warstwami układaj na makaronie, wedle uznania.
- Dopraw sałatkę – oregano, sól i pieprz zmieszaj z oliwą. Równomiernie polej sałatkę powstałym sosem.
- Pamiętaj posprzątać po przygotowaniu posiłku.
Pasta kanapkowa
Oto przepis na prostą pastę kanapkową, którą można samodzielnie wykonać w domu. Wspaniale smakuje na świeżym pieczywie, najlepiej w towarzystwie warzyw na talerzu. Jeżeli potrzebujesz – skorzystaj z pomocy osoby dorosłej.
Potrzebujemy:
- 3 ugotowane wcześniej jajka na twardo
- Szczypiorek – około 3 łyżki
- 2 łyżki majonezu
- Przyprawy – pieprz i sól
- 1 ogórek kiszony
- garstka sałaty rukoli lub roszponki
Sposób wykonania:
- Przygotuj miseczkę, nóż i deskę do krojenia. Umyj ręce, zanim przystąpisz do pracy.
- Pokrój obrane jajka oraz ogórka w drobną kostkę, włóż je do miseczki.
- Dodaj majonez, sól oraz pieprz do smaku.
- Wymieszaj pastę ze szczypiorkiem.
- Możesz do pasty wmieszać również rukolę lub roszponkę – albo zjeść je razem z pastą na kanapce.
- Pamiętaj o posprzątaniu po zrobieniu pasty!
Prawda, że prosta? Przy okazji pasta jest znacznie zdrowsza niż odpowiedniki, które można kupić w sklepie. Smacznego!
Kurczak pod pieczarkową pierzynką
Składniki:
- 500 g fileta z kurczaka
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 150 g sera żółtego
- 2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
Wykonanie
- Filet z kurczaka oczyścić z błonek i umyć.
- Pokroić na mniejsze kawałki i delikatnie rozbić na kotleciki.
- Doprawić z obu stron solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka.
- Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce masła. Smażyć do momentu, aż pieczarki zmniejszą objętość i woda odparuje. Doprawić solą oraz pieprzem.
- Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Uduszone pieczarki połączyć z serem żółtym i 2 łyżkami majonezu lub jogurtu.
- Na patelni z 3 łyżkami oliwy, podsmażyć każdy kotlecik z jednej strony.
- Następnie przewrócić na drugą stronę, po kilku minutach na wierzch każdego kotlecika nałożyć powstałą mieszankę grzybów, sera i jogurtu.
- Patelnię przykryć pokrywką, dusić do momentu, aż ser się rozpuści.
https://przepiski.pl/filet-z-kurczaka-pod-pieczarkowa-pierzynka/