Spis treści

 

NALEŚNIKI ZAPIEKANE Z KASZĄ GRYCZANĄ

Składniki na porcję dla dwóch osób:

  1. Na ciasto: 
  • ok 300ml mleka
  • ok 125ml wody gazowanej
  • jajko
  • mąka
  • sól
  • olej do smażenia 
  1. Na farsz: 
  • 2 torebki kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • 10 - 15 dkg sera żółtego do przykrycia naszych naleśników podczas pieczenia. 
  1. Sposób wykonania: 
  • Z  podanych składników robimy ciasto.
  • Mleko i wodę wlewamy do garnka, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy mikserem na gładką masę.
  • Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy naleśniki z dwóch stron, żeby były rumiane. W międzyczasie gotujemy kaszę gryczaną z odrobiną soli.
  • Na patelni dodajemy łyżkę masła i na tym podsmażamy cebulę.
  • Gdy kasza się ugotuje, przekładamy ją na patelnię i mieszamy z masłem i cebulką.
  • Gotowe naleśniki wypełniamy farszem i zwijamy w rulon.
  • Układamy na blasze i na każdym kładziemy plaster sera żółtego.
  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ok. 150 stopni, do momentu aż się ser rozpuści.
  • Podczas zawijania naleśników z kaszą można dodatkowo dodać plasterki szynki do środka.