Strona 29 z 33
NALEŚNIKI ZAPIEKANE Z KASZĄ GRYCZANĄ
Składniki na porcję dla dwóch osób:
- Na ciasto:
- ok 300ml mleka
- ok 125ml wody gazowanej
- jajko
- mąka
- sól
- olej do smażenia
- Na farsz:
- 2 torebki kaszy gryczanej
- 1 cebula
- łyżka masła
- sól
- pieprz
- 10 - 15 dkg sera żółtego do przykrycia naszych naleśników podczas pieczenia.
- Sposób wykonania:
- Z podanych składników robimy ciasto.
- Mleko i wodę wlewamy do garnka, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy mikserem na gładką masę.
- Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy naleśniki z dwóch stron, żeby były rumiane. W międzyczasie gotujemy kaszę gryczaną z odrobiną soli.
- Na patelni dodajemy łyżkę masła i na tym podsmażamy cebulę.
- Gdy kasza się ugotuje, przekładamy ją na patelnię i mieszamy z masłem i cebulką.
- Gotowe naleśniki wypełniamy farszem i zwijamy w rulon.
- Układamy na blasze i na każdym kładziemy plaster sera żółtego.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ok. 150 stopni, do momentu aż się ser rozpuści.
- Podczas zawijania naleśników z kaszą można dodatkowo dodać plasterki szynki do środka.