Spis treści

Czekoladowe ciasteczka

Podsyłam Wam dziś przepis na czekoladowe ciasteczka. Bardzo dobre i wypróbowane.
Zadanie nr 1 – przed przystąpieniem do pracy w kuchni umyj ręce.
Przygotuj składniki:
 ½ kostki masła – wcześniej wyjmij z lodówki, by miała temperaturę pokojową.
 ¾ szklanki cukru – może być brązowy
 szklanka mąki
 1 jajko
 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
 6 łyżek kakao
 tabliczka mlecznej czekolady
 pół tabliczki gorzkiej czekolady
 tabliczka białej czekolady
Wykonanie:
Pamiętaj – zawsze poproś osobę dorosłą o pomoc, jeśli nie potrafisz czegoś samodzielnie
i bezpiecznie wykonać.
1. Posiekaj czekolady na małe kawałki.
2. Masło, cukier oraz jajko włóż do miski i zmiksuj przy użyciu miksera do uzyskania
puszystej masy – około pięciu minut.
3. Do masy dodaj kakao, mąkę, proszek do pieczenia lub sodę. Wymieszaj.
4. Do masy dodaj czekoladę, wymieszaj.
5. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170 stopni.
6. Dłońmi formuj kulki z masy. Lekko je rozpłaszcz i umieść na papierze.
Zachowaj między ciasteczkami odstęp ok 3-4 cm, ponieważ ciasteczka lekko urosną.
7. Piecz ciastka około 10 - 12 minut.
Następnie przy pomocy osoby dorosłej wyjmij blachę.
8. Ostudzone ciasteczka można zjadać. Pamiętaj o zadaniu na koniec – posprzątaniu
kuchni oraz umyciu naczyń.
Smacznego!