Spis treści

 
   

 

 

 

 

 

 

 

 


Sałatka z zielonych warzyw z piklowaną czerwoną cebulą i klasycznym sosem

 

Warzywa :

  • Brokuły podzielone na różyczki oraz groszek zblanszuj i zahartuj zimną wodą
  • Ogórek, kiwi i jabłko pokrój w dowolny sposób.
  • Sałaty rzymską i rukolę podziel na dowolne kawałki.

Marynowana cebula :

  • Cebulę pokrój w ćwiartki i rozdziel na łuski.
  • Wszystkie składniki marynaty przełóż do garnka i zagotuj. Dodaj cebulę, ponownie zagotuj i odstaw do wystygnięcia.

Sos :

  • Do blendera kielichowego wlej zimną wodę, dodaj ocet, czosnek, cukier, koperek i sos ogrodowy. Wszystkie składniki zblenderuj.
  • Następnie przelej do miski, dodaj musztardę i olej. Dobrze wymieszaj rózgą, odstaw na 10 minut i ponownie wymieszaj - wtedy sos się nie rozwarstwi.

Biszkopt szpinakowy :

  • Jaja ubij w mikserze
  • Szpinak częściowo odsącz (sok ze szpinaku pozostaw)
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą
  • Do ubitych jajek dodaj szpinak i przez chwilę miksuj. Dodaj mąkę i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli ciasto będzie za gęste, dodaj pozostawiony sok ze szpinaku
  • Ciasto przelej na wysmarowaną tłuszczem blachę i  piecz w temperaturze 180⁰C przez około 20-25 minut. Po tym czasie odstaw biszkopt do wystygnięcia.

Podanie :

  • Warzywa i sałaty ułóż na talerzu z marynowaną cebulą w dowolny sposób, skrop sosem i posyp kawałkami biszkoptu szpinakowego.
  • Udekoruj kiełkami groszku cukrowego