Spis treści

 

Dzień dobry Drodzy Wychowankowie ( i Rodzice).

Na (późno)jesienne i zimowe dni proponuję Wam sprawdzenie kilku przepisów. Może jakaś potrawa przypadnie Wam do gustu?

 

Czekoladowa kostka

Zapewniam Was, że przygotowanie takiego ciasta wcale nie jest trudne, a radość z podania go najbliższym ogromna – zresztą popatrzcie na naszego „mistrza kuchni” jak się uśmiecha na widok ciastka.

                                

  Zdjęcie Wikipedia

Składniki:

  • 2 tabliczki czekolady deserowej
  • kostka miękkiego masła – 250g
  • 6 jajek
  • 1 serek mascarpone – 250g
  • krem kakaowo orzechowy
  • 2 jednakowe blachy do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę i ok. 50 g masła wrzucamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu
  2. Oddzielany żółtka od jajek
  3. Białko ubijamy ręcznie lub robotem – patrz filmik
  4. Do ubitego białka wrzucamy żółtka i wszystko dokładnie mieszamy
  5. Do wymieszanej masy wrzucamy roztopiona w rondelku czekoladę z masłem i dokładnie mieszamy
  6. Następnie masę wkładamy na formę do pieczenia uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia
  7. Tak przygotowane ciasto wkładam do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 - 1900 C na okres 12  -14 minut
  8. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do ostygnięcia
  9. Serek mieszamy dokładnie z kremem kakaowo-orzechowym
  10. Otrzymaną masę wylewamy na uprzednio upieczone ciasto.
  11. Ciasto przekładamy – patrz filmik i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę
  12. Po wyciągnięciu z lodówki i formy możemy przyozdobić ciasto różnymi kremami

Sposób przygotowania ciasteczek znajdziecie w filmiku – link zamieszczony poniżej:

Uwaga – na filmie pokazane przygotowanie czekoladowej kostki bez laktozy

https://www.youtube.com/watch?v=MGSQdVnuWgU

Domowe bezy

Popatrzcie na naszego „mistrza kuchni” -  jak się uśmiecha na samą myśl o smakołyku.

                             

     Zdjęcie Wikipedia

Składniki:

  1. Białka jaj 200ml
  2. Cukier kryształ 400g
  3. Cukier waniliowy 1 opakowanie

 Sposób przyrządzania:

  1. Białka jaj wlewamy do miseczki i ubijamy na sztywna pianę najlepiej mikserem
  2. Dodajemy cukier puder i stopniowo cukier kryształ cały czas mieszając mikserem
  3. Nakładamy masę do worka z karbowana końcówką i szprycujemy na papier do pieczenia – patrz filmik
  4. Pieczemy w piekarniku około 50 minut w temperaturze 1200C . Jeżeli chcemy, aby bezy były chrupiące również wewnątrz obniżamy temperaturę do 1000C i pieczemy 1,5 godziny.

Sposób przygotowania znajdziecie oglądając filmik:

https://www.youtube.com/watch?v=4RkgUBIm1B8

 

Domowa nutella …. oraz kilka ciekawostek

 https://www.youtube.com/watch?v=pwuPviznKNs

Znalazłam również dla was bardzo fajny film na temat tego jak powstaje czekolada? https://www.youtube.com/watch?v=mesPVKr5Tmo&t=19s

To tyle, jeśli chodzi o wprowadzenie was w temat czekolady….Teraz przechodzimy do zrobienia NUTELLI.

Poniżej zamieszczam przepis:

Składniki na domową nutellę:

  1. szklanka lub miseczka orzechów laskowych/włoskich
  2. ½ miseczki suszonych daktyli
  3. 1/5 łyżki masła
  4. 1 gorzka czekolada
  5. 1 szklankę mleka kokosowego
  6. szczypta soli

Wykonanie:

  1. Orzechy podprażyć na suchej patelni aż się lekko podpieką a skórka zacznie odchodzić. Przesypać na ściereczkę i pocierając o blat oczyścić orzechy ze skórki. Orzechy zmielić w blenderze o dużej mocy lub w młynku do kawy.
  2. daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 30 minut
  3. mleko kokosowe razem z tabliczką czekolady wrzucić do rondelka i na małym ogniu roztopić i wymieszać
  4. do zmielonych orzechów dodać resztę składników, i miksujemy w blenderze aby uzyskać odpowiednią konsystencję i gładko wyglądającą masę.

                                                 

CIEKAWOSTKA Czy wiesz, że, sklepowa nutella reklamowana, jako zdrowy krem orzechowo-czekoladowy tak naprawdę składa się głównie z cukru(55%) i niezdrowego oleju palmowego(20%) z dodatkiem miazgi orzechów i mleka w proszku. Jedna łyżka nutelli to 100 kalorii, 5g tłuszczu i ponad 10 g cukru.

 

 

Fudge z kolorowymi drażetkami

Są szybkie do zrobienia, fajnie się je chrupie.                             

Zdjęcie Wikipedia 

Składniki:

  • 150ml śmietanki 18%
  • Kolorowe pianki – do zakupienia w każdej Biedronce lub Lidlu
  • Tabliczka białej czekolady
  • Kostka masła – ważne żeby było miękkie (ok.250g)
  • 2 paczki kolorowych draży – najlepiej MM’S
  • 1 – 2 paczki ciasteczek Oreo 

Sposób przygotowania:

  1. Do rondelka wlewamy śmietankę i kolorowe pianki, a następnie podgrzewamy na małym ogniu
  2. W kolei dorzucamy połamana w kosteczkę białą czekoladę
  3. Po rozpuszczeniu całość przelewamy do miski, a następnie ubijamy mikserem, aż do uzyskania piany
  4. Dodajemy ok 50g masła i następnie znowu ubijamy mikserem
  5. Następnie dodajemy kolorowe draże
  6. Kolejnym krokiem będzie przełożenie masy do foremki – patrz filmik – i dekorujemy drażami
  7. Po udekorowaniu wkładamy całość do lodówki na ok. 1 godzinę
  8. Po zastygnięciu wyciągamy ciasto z formy i dekorujemy ciasteczkami Oreo

Sposób przygotowania Fudge znajdziecie w filmiku – link zamieszczony poniżej:

                               https://www.youtube.com/watch?v=TwYqUeK8XFM

 

Galaretka z owocami

Szybki, smaczny, a co najważniejsze  - zdrowy deser.                                                          

Zdjęcie Wikipedia

Składniki:

  • 1 zielony grejfrut
  • 4 mandatynki
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 galaretka pomarańczowa

Przygotowanie:

  1. Dokładnie obierz grejfrut oraz mandarynki – patrz filmik – obrane owoce bez błonek wrzuć do osobnych miseczek.
  2. Następnie przygotowujemy w oddzielnych naczyniach galaretki wg. przepisu – galaretka do dalszego użycia musi być prawie gęsta.
  3. Do każdej z galaretek wrzucamy owoce – do pomarańczowej mandarynki, a do cytrynowej grejfrut
  4. Po dokładnym wymieszaniu owoców w miseczkach otrzymaną „miksturę” warstwami układamy w pucharkach.
  5. Pucharki z galaretką wkładamy do lodówki i po około 15-20 minutach mamy gotowy deser

 

Poniżej znajdziecie filmik instruktażowy:

https://www.youtube.com/watch?v=pc-o-W3oVxo

 

 Ciasteczka z nadzieniem figowym

Ten przepis jest trochę pracochłonny i wymaga większego skupienia więc ciasteczka przygotujcie z mamą i zachęćcie do pomocy tatę i rodzeństwo.                                      

Zdjęcie Wikipedia

Składniki:

ciastO KRUCHE

  • mąka pszenna bio – 200 g + niewielka ilość do podsypywania
  • masło – 100 g
  • żółtka jaj – 2 szt.
  • kwaśna śmietana 12% – 1 łyżka
  • cukier puder – 70 g
  • nasionka z 1 laski wanilii 

NADZIENIE Z SUSZONYCH FIG

  • suszone figi – 1 opakowanie (300 g)      
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • zimna woda – 100 m

DO DEKORACJI

  • białka jaj – 2 szt.
  • orzechy laskowe – 100 g
  • cukier trzcinowy – 2 łyżki 

PRZYGOTUJ :

sitko, folię spożywczą, tarkę o drobnych oczkach, wałek, wyciskarkę do cytrusów, worek cukierniczy, pędzelek, blachę do pieczenia, papier do pieczenia, piekarnik rozgrzany do temperatury 185°C 

KROK 1: ZAGNIATAMY CIASTO

  • Przesianą przez sitko mąkę łączymy w misce z cukrem pudrem.
  • Dodajemy żółtka jaj, śmietanę i chłodne masło pokrojone na mniejsze kawałki.
  • Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół. Tępą stroną noża wyjmujemy nasionka i dodajemy je do miski.
  • Ciasto zagniatamy do połączenia się składników. Nie wyrabiamy go zbyt długo, by po upieczeniu było kruche i delikatne.
  • Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.

KROK 2 : PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE Z FIG

  • Figi drobno siekamy i przekładamy do miski. Dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i wyciśnięty z niej sok. Mieszamy. Jeśli figi nie są wystarczająco wilgotne, zalewamy je zimną wodą i odstawiamy na ok. 5 minut, by lekko nasiąknęły.
  • Figi przekładamy do garnka razem z wodą. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut, aż wchłoną cały płyn.
  • Gdy owoce zrobią się miękkie, przekładamy je do miski i odstawiamy do wystygnięcia.

KROK 3 : WAŁKUJEMY CIASTO

  • Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4-5 mm na blacie oprószonym mąką, tak by otrzymać kształt prostokąta.
  • Jeden z dłuższych brzegów ciasta odcinamy, by uzyskać równą krawędź.

KROK 4: SZPRYCUJEMY NADZIENIE

  • Nadzienie z fig przekładamy do worka cukierniczego. Odcinamy końcówkę worka i szprycujemy nadzienie wzdłuż równego brzegu ciasta.
  • Ciasto zawijamy, by zamknąć nadzienie w środku.
  • Brzeg ciasta smarujemy białkiem jajka, sklejamy i odcinamy wałek, który następnie lekko spłaszczamy. Uważamy, by nadzienie nie wypłynęło bokiem.
  • W ten sam sposób postępujemy z resztą ciasta i nadzienia.
  • Powinniśmy uzyskać 2 spłaszczone wałki z nadzieniem.

KROK 5: PIECZEMY CIASTECZKA

  • Walce z ciasta z nadzieniem z fig za pomocą ostrego noża kroimy ukośnie na kawałki o długości ok. 4 ‑ 5 cm.
  • Tak powstałe ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy. Każde lekko spłaszczamy i smarujemy z wierzchu białkiem.
  • Połowę ciasteczek posypujemy cukrem trzcinowym, drugą połowę cukrem trzcinowym i drobno posiekanymi orzechami włoskimi.
  • Pieczemy ok. 12 - 17 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185° C, aż ciasteczka uzyskają złoty kolor.

Filmik instruktażowy znajdziesz tutaj:

https://kuchnialidla.pl/ciasteczka-z-nadzieniem-figowym

                                                            

Wychowawca internatu  – Robert Jankowiak