Dzień dobry Drodzy Wychowankowie ( i Rodzice).
Na (późno)jesienne i zimowe dni proponuję Wam sprawdzenie kilku przepisów. Może jakaś potrawa przypadnie Wam do gustu?
Czekoladowa kostka
Zapewniam Was, że przygotowanie takiego ciasta wcale nie jest trudne, a radość z podania go najbliższym ogromna – zresztą popatrzcie na naszego „mistrza kuchni” jak się uśmiecha na widok ciastka.
Zdjęcie Wikipedia
Składniki:
- 2 tabliczki czekolady deserowej
- kostka miękkiego masła – 250g
- 6 jajek
- 1 serek mascarpone – 250g
- krem kakaowo orzechowy
- 2 jednakowe blachy do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Czekoladę i ok. 50 g masła wrzucamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu
- Oddzielany żółtka od jajek
- Białko ubijamy ręcznie lub robotem – patrz filmik
- Do ubitego białka wrzucamy żółtka i wszystko dokładnie mieszamy
- Do wymieszanej masy wrzucamy roztopiona w rondelku czekoladę z masłem i dokładnie mieszamy
- Następnie masę wkładamy na formę do pieczenia uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia
- Tak przygotowane ciasto wkładam do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 - 1900 C na okres 12 -14 minut
- Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do ostygnięcia
- Serek mieszamy dokładnie z kremem kakaowo-orzechowym
- Otrzymaną masę wylewamy na uprzednio upieczone ciasto.
- Ciasto przekładamy – patrz filmik i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę
- Po wyciągnięciu z lodówki i formy możemy przyozdobić ciasto różnymi kremami
Sposób przygotowania ciasteczek znajdziecie w filmiku – link zamieszczony poniżej:
Uwaga – na filmie pokazane przygotowanie czekoladowej kostki bez laktozy
https://www.youtube.com/watch?v=MGSQdVnuWgU
Domowe bezy
Popatrzcie na naszego „mistrza kuchni” - jak się uśmiecha na samą myśl o smakołyku.
Zdjęcie Wikipedia
Składniki:
- Białka jaj 200ml
- Cukier kryształ 400g
- Cukier waniliowy 1 opakowanie
Sposób przyrządzania:
- Białka jaj wlewamy do miseczki i ubijamy na sztywna pianę najlepiej mikserem
- Dodajemy cukier puder i stopniowo cukier kryształ cały czas mieszając mikserem
- Nakładamy masę do worka z karbowana końcówką i szprycujemy na papier do pieczenia – patrz filmik
- Pieczemy w piekarniku około 50 minut w temperaturze 1200C . Jeżeli chcemy, aby bezy były chrupiące również wewnątrz obniżamy temperaturę do 1000C i pieczemy 1,5 godziny.
Sposób przygotowania znajdziecie oglądając filmik:
https://www.youtube.com/watch?v=4RkgUBIm1B8
Domowa nutella …. oraz kilka ciekawostek
https://www.youtube.com/watch?v=pwuPviznKNs
Znalazłam również dla was bardzo fajny film na temat tego jak powstaje czekolada? https://www.youtube.com/watch?v=mesPVKr5Tmo&t=19s
To tyle, jeśli chodzi o wprowadzenie was w temat czekolady….Teraz przechodzimy do zrobienia NUTELLI.
Poniżej zamieszczam przepis:
Składniki na domową nutellę:
- szklanka lub miseczka orzechów laskowych/włoskich
- ½ miseczki suszonych daktyli
- 1/5 łyżki masła
- 1 gorzka czekolada
- 1 szklankę mleka kokosowego
- szczypta soli
Wykonanie:
- Orzechy podprażyć na suchej patelni aż się lekko podpieką a skórka zacznie odchodzić. Przesypać na ściereczkę i pocierając o blat oczyścić orzechy ze skórki. Orzechy zmielić w blenderze o dużej mocy lub w młynku do kawy.
- daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 30 minut
- mleko kokosowe razem z tabliczką czekolady wrzucić do rondelka i na małym ogniu roztopić i wymieszać
- do zmielonych orzechów dodać resztę składników, i miksujemy w blenderze aby uzyskać odpowiednią konsystencję i gładko wyglądającą masę.
CIEKAWOSTKA Czy wiesz, że, sklepowa nutella reklamowana, jako zdrowy krem orzechowo-czekoladowy tak naprawdę składa się głównie z cukru(55%) i niezdrowego oleju palmowego(20%) z dodatkiem miazgi orzechów i mleka w proszku. Jedna łyżka nutelli to 100 kalorii, 5g tłuszczu i ponad 10 g cukru.
Fudge z kolorowymi drażetkami
Są szybkie do zrobienia, fajnie się je chrupie.
Zdjęcie Wikipedia
Składniki:
- 150ml śmietanki 18%
- Kolorowe pianki – do zakupienia w każdej Biedronce lub Lidlu
- Tabliczka białej czekolady
- Kostka masła – ważne żeby było miękkie (ok.250g)
- 2 paczki kolorowych draży – najlepiej MM’S
- 1 – 2 paczki ciasteczek Oreo
Sposób przygotowania:
- Do rondelka wlewamy śmietankę i kolorowe pianki, a następnie podgrzewamy na małym ogniu
- W kolei dorzucamy połamana w kosteczkę białą czekoladę
- Po rozpuszczeniu całość przelewamy do miski, a następnie ubijamy mikserem, aż do uzyskania piany
- Dodajemy ok 50g masła i następnie znowu ubijamy mikserem
- Następnie dodajemy kolorowe draże
- Kolejnym krokiem będzie przełożenie masy do foremki – patrz filmik – i dekorujemy drażami
- Po udekorowaniu wkładamy całość do lodówki na ok. 1 godzinę
- Po zastygnięciu wyciągamy ciasto z formy i dekorujemy ciasteczkami Oreo
Sposób przygotowania Fudge znajdziecie w filmiku – link zamieszczony poniżej:
https://www.youtube.com/watch?v=TwYqUeK8XFM
Galaretka z owocami
Szybki, smaczny, a co najważniejsze - zdrowy deser.
Zdjęcie Wikipedia
Składniki:
- 1 zielony grejfrut
- 4 mandatynki
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 galaretka pomarańczowa
Przygotowanie:
- Dokładnie obierz grejfrut oraz mandarynki – patrz filmik – obrane owoce bez błonek wrzuć do osobnych miseczek.
- Następnie przygotowujemy w oddzielnych naczyniach galaretki wg. przepisu – galaretka do dalszego użycia musi być prawie gęsta.
- Do każdej z galaretek wrzucamy owoce – do pomarańczowej mandarynki, a do cytrynowej grejfrut
- Po dokładnym wymieszaniu owoców w miseczkach otrzymaną „miksturę” warstwami układamy w pucharkach.
- Pucharki z galaretką wkładamy do lodówki i po około 15-20 minutach mamy gotowy deser
Poniżej znajdziecie filmik instruktażowy:
https://www.youtube.com/watch?v=pc-o-W3oVxo
Ciasteczka z nadzieniem figowym
Ten przepis jest trochę pracochłonny i wymaga większego skupienia więc ciasteczka przygotujcie z mamą i zachęćcie do pomocy tatę i rodzeństwo.
Zdjęcie Wikipedia
Składniki:
ciastO KRUCHE
- mąka pszenna bio – 200 g + niewielka ilość do podsypywania
- masło – 100 g
- żółtka jaj – 2 szt.
- kwaśna śmietana 12% – 1 łyżka
- cukier puder – 70 g
- nasionka z 1 laski wanilii
NADZIENIE Z SUSZONYCH FIG
- suszone figi – 1 opakowanie (300 g)
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- zimna woda – 100 m
DO DEKORACJI
- białka jaj – 2 szt.
- orzechy laskowe – 100 g
- cukier trzcinowy – 2 łyżki
PRZYGOTUJ :
sitko, folię spożywczą, tarkę o drobnych oczkach, wałek, wyciskarkę do cytrusów, worek cukierniczy, pędzelek, blachę do pieczenia, papier do pieczenia, piekarnik rozgrzany do temperatury 185°C
KROK 1: ZAGNIATAMY CIASTO
- Przesianą przez sitko mąkę łączymy w misce z cukrem pudrem.
- Dodajemy żółtka jaj, śmietanę i chłodne masło pokrojone na mniejsze kawałki.
- Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół. Tępą stroną noża wyjmujemy nasionka i dodajemy je do miski.
- Ciasto zagniatamy do połączenia się składników. Nie wyrabiamy go zbyt długo, by po upieczeniu było kruche i delikatne.
- Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
KROK 2 : PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE Z FIG
- Figi drobno siekamy i przekładamy do miski. Dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i wyciśnięty z niej sok. Mieszamy. Jeśli figi nie są wystarczająco wilgotne, zalewamy je zimną wodą i odstawiamy na ok. 5 minut, by lekko nasiąknęły.
- Figi przekładamy do garnka razem z wodą. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut, aż wchłoną cały płyn.
- Gdy owoce zrobią się miękkie, przekładamy je do miski i odstawiamy do wystygnięcia.
KROK 3 : WAŁKUJEMY CIASTO
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4-5 mm na blacie oprószonym mąką, tak by otrzymać kształt prostokąta.
- Jeden z dłuższych brzegów ciasta odcinamy, by uzyskać równą krawędź.
KROK 4: SZPRYCUJEMY NADZIENIE
- Nadzienie z fig przekładamy do worka cukierniczego. Odcinamy końcówkę worka i szprycujemy nadzienie wzdłuż równego brzegu ciasta.
- Ciasto zawijamy, by zamknąć nadzienie w środku.
- Brzeg ciasta smarujemy białkiem jajka, sklejamy i odcinamy wałek, który następnie lekko spłaszczamy. Uważamy, by nadzienie nie wypłynęło bokiem.
- W ten sam sposób postępujemy z resztą ciasta i nadzienia.
- Powinniśmy uzyskać 2 spłaszczone wałki z nadzieniem.
KROK 5: PIECZEMY CIASTECZKA
- Walce z ciasta z nadzieniem z fig za pomocą ostrego noża kroimy ukośnie na kawałki o długości ok. 4 ‑ 5 cm.
- Tak powstałe ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy. Każde lekko spłaszczamy i smarujemy z wierzchu białkiem.
- Połowę ciasteczek posypujemy cukrem trzcinowym, drugą połowę cukrem trzcinowym i drobno posiekanymi orzechami włoskimi.
- Pieczemy ok. 12 - 17 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185° C, aż ciasteczka uzyskają złoty kolor.
Filmik instruktażowy znajdziesz tutaj:
https://kuchnialidla.pl/ciasteczka-z-nadzieniem-figowym
Wychowawca internatu – Robert Jankowiak