Leniwe
Składniki:
30 dag tłustego sera białego,
1 jajko,
szczypta soli,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1/3 szklanki mąki pszennej,
1 łyżeczka soli do gotowania leniwych
DODATKOWO
5 łyżek śmietany 12 %,
3 łyżki cukru LUB 3 łyżki masła,
4-5 łyżek bułki tartej.
Wykonanie :
1. Ser rozgnieść ubijaczką do ziemniaków, dodaj jajko i sól. Wymieszaj, aby nie było
grudek.
2. Do sera dodaj mąkę ziemniaczaną i połowę mąki pszennej. Zagnieć ciasto, dodając w
razie potrzeby resztę mąki pszennej.
3. Z zagniecionego ciasta uformuj wałek, lekko rozklep go nożem lub dłonią i pokrój w
ukośne kawałki.
4. Zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj sól, wkładaj porcjami leniwe i gotuj przez mniej
więcej 1 minutę od ich wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmuj leniwe łyżką cedzakową
i podawaj ze słodką śmietaną lub polane z bułką.
Z książki „Ale pycha, pełno smaków dla dzieciaków” autorstwa Katarzyny Biegańskiej.