Spis treści

 

Makaronowa zapiekanka

łatwe danie, które sprawi radość

 Składniki :

  • 250 g ugotowanego makaronu ( np. świderka, kolanka, wstążeczki)
  • 100 g sera żółtego
  • 5 jajek
  • 200 – 300 g wędliny ( dowolne które masz w domu)
  • 1 cebula
  • Sól, pieprz do smaku
  • Możesz dołożyć pęczek posiekanej natki pietruszki

 Przygotowanie :

  1. Wędliny i cebulę kroimy w cienkie plastry lub drobną kostkę.
  2. Ser zetrzeć na grube wiórki.
  3. Jaja roztrzepać w misce widelcem dodać wędliny, ser, cebulę i makaron, doprawić pieprzem i solą do smaku, dobrze wymieszać.
  4. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  5. Zapiekać w piekarniku o temperaturze 180 stopni, przez 20 -30 minut, aż powierzchnia będzie ścięta i lekko rumiana.
  6. Przełożyć na talerze, można polać ketchupem, danie gotowe – smacznego.