Strona 16 z 33
Makaronowa zapiekanka
łatwe danie, które sprawi radość
Składniki :
- 250 g ugotowanego makaronu ( np. świderka, kolanka, wstążeczki)
- 100 g sera żółtego
- 5 jajek
- 200 – 300 g wędliny ( dowolne które masz w domu)
- 1 cebula
- Sól, pieprz do smaku
- Możesz dołożyć pęczek posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie :
- Wędliny i cebulę kroimy w cienkie plastry lub drobną kostkę.
- Ser zetrzeć na grube wiórki.
- Jaja roztrzepać w misce widelcem dodać wędliny, ser, cebulę i makaron, doprawić pieprzem i solą do smaku, dobrze wymieszać.
- Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Zapiekać w piekarniku o temperaturze 180 stopni, przez 20 -30 minut, aż powierzchnia będzie ścięta i lekko rumiana.
- Przełożyć na talerze, można polać ketchupem, danie gotowe – smacznego.