Spis treści

 

Kotlety mielone- idealny przepis  na szybki  obiad 

Składniki: 

  • 0,5 kg miesa mielonego( może być karkówka wieprzowa lub łopatka)
  • pół czerstwej bułki- wcześniej trzeba ja  namoczyć jw zimnej wodzie
  • 1 całe jajko
  • 1ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyzki bułki tartej
  • 1łyżeczka mejeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyzeczki pieprzu
  • olej do smażenia 

Przygotowanie: 

  1. Cebule należy pokroić w drobna kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.
  2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju
  3. Podsmaż na nim cebulę i czosnek, po osiągnięciu złotego koloru zdejmij z ognia i wystudź.
  4. Do mięsa dodaj sól, pieprz, majeranek, jajko, oraz namoczoną i odciśniętą z wody czerstwą bułkę
  5. Na samym końcu dodaj wystudzoną cebulę i czosnek.
  6. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.
  7. Formuj kulki, obtocz je w bułce tartej i smaż na gorącym oleju przez kilka minut z każdej strony.
  8. Kotlety można podawać z ugotowanymi ziemniakami lub ryże

Smacznego!