Strona 22 z 33
Kotlety mielone- idealny przepis na szybki obiad
Składniki:
- 0,5 kg miesa mielonego( może być karkówka wieprzowa lub łopatka)
- pół czerstwej bułki- wcześniej trzeba ja namoczyć jw zimnej wodzie
- 1 całe jajko
- 1ząbek czosnku
- 1 cebula
- 2 łyzki bułki tartej
- 1łyżeczka mejeranku
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyzeczki pieprzu
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Cebule należy pokroić w drobna kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju
- Podsmaż na nim cebulę i czosnek, po osiągnięciu złotego koloru zdejmij z ognia i wystudź.
- Do mięsa dodaj sól, pieprz, majeranek, jajko, oraz namoczoną i odciśniętą z wody czerstwą bułkę
- Na samym końcu dodaj wystudzoną cebulę i czosnek.
- Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.
- Formuj kulki, obtocz je w bułce tartej i smaż na gorącym oleju przez kilka minut z każdej strony.
- Kotlety można podawać z ugotowanymi ziemniakami lub ryże
Smacznego!