Spis treści

Proponuję Wam Street food - w domowym wydaniu czyli Corn dog.

Jest to pyszny i oryginalny pomysł na parówkę w cieście naleśnikowym. Na pewno wszystkim się spodoba oraz przypadnie do gustu. Zaproś na to danie domowników oraz przyjaciół. 

SKŁADNIKI

SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

  • mąka pszenna – 240 g
  • mąka kukurydziana – 120 g
  • cukier – 1 łyżeczka
  • sól – 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia – 3 łyżeczki

 

 

MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

  • jajko – 1 szt.
  • mleko – 120 ml
  • ciepła woda

SAŁATKA

  • sałata lodowa – ½ szt.
  • marchew – 1 szt.
  • ogórek gruntowy – 1 szt.
  • czosnek – 1 ząbek
  • suszone pomidory – 3 szt.
  • oliwa  z suszonych pomidorów – 1 łyżka
  • świeża bazylia – 1 garść
  • ser feta – 100 g
  • sól – 1 szczypta
  • pieprz – 1 szczypta

 

DODATKOWO

  • ciepła woda – do rozcieńczania ciasta
  • parówki – 1 opakowanie
  • olej rzepakowy – 1 l

 

Zdjęcie Wikipedia

 

PRZYGOTUJ - drewniane szpadki do szaszłyków, wysokie naczynie, blender ręczny

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Suche składniki ciasta łączymy w wysokim naczyniu i dodajemy do nich mokre składniki. Dokładnie blendujemy na gładką masę, powoli dolewając ciepłą wodę, aż ciasto uzyska konsystencję gęstej śmietany.

 

KROK 2: SMAŻYMY CORN DOGI

Olej rozgrzewamy w garnku do odpowiedniej temperatury, którą sprawdzamy, wrzucając do środka odrobinę mąki – nie powinna brązowieć.

Przekrojone na pół parówki nadziewamy na szpadki, zanurzamy w cieście i smażymy chwilę na złoty kolor.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ

Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Marchew i ogórek tniemy obieraczką na cienkie paski i łączymy z sałatą w misce. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, pokrojone suszone pomidory i porwane liście bazylii.

Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą z suszonych pomidorów. Mieszamy i dodajemy pokrojony w kostkę ser feta.

Corn dogi podajemy z sałatką od razu po usmażeniu.  

Link do filmiku instruktażowego znajdziecie poniżej:

https://kuchnialidla.pl/corn-dog

  

Różyczki z ciasta francuskiego

Różyczki z ciasta francuskiego z pieczarkami oraz żółtym serem to smaczna i szybka w przygotowaniu przekąska, którą można przygotować z niewielu składników. Jeszcze szybszą w wykonaniu odmianą jest ciasto francuskie z szynką oraz serem żółtym.

Potrzebne składniki :

- 1 opakowanie ciasta francuskiego

- 400 g surowych pieczarek/szynki

- 100 g sera żółtego

- 1 opakowanie oregano

- ketchup 

Sposób przygotowania 

  1. Obrać i oczyścić pieczarki, a następnie pokroić w kostkę. Usmażyć, doprawiając solą i pieprzem, pamiętaj – pieczarki muszą być odpowiednie sługo smażone, tak aby były miękkie. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i dalej smażyć wszystko razem.
  2. Zetrzeć ser żółty na tarce o dużych oczkach
  3. Ułożyć starty ser żółty na rozwiniętym cieście francuskim
  4. Na warstwę sera ułożyć ostudzone pieczarki z cebulką
  5. Całość posmarować keczupem
  6. Posypać niewielką ilością oregano
  7. Całość delikatnie zwijamy w rulon, wzdłuż dłuższej krawędzi

 

  1. Krawędź zwilżyć zimną wodą, aby brzeg ciasta dokładnie się skleił

 

  1. Pokroić w plastry o grubości ok. 2 cm
  2. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby się nie stykały ze sobą (uwaga – w trakcie pieczenia zwiększą swoją objętość)
  3. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200oC z termoobiegiem). Pieczemy przez ok. 15 minut, do uzyskania koloru złoto - żółtego.
  4. Po ostygnięciu wykładamy na talerz

 

SMACZNEGO !

 

Shakshuka

Na dzisiejszych zajęciach kulinarnych stworzymy przepiękne kolorowe danie kuchni tunezyjskiej. Może śmiało zastąpić tradycyjne śniadanie, obiad bądź kolację a do tego jest bardzo prosta w przygotowaniu.

 Będziemy potrzebowali :

  • 3 jajka
  • Warzywa- pomidory z puszki- najlepiej w wersji obranej i już pokrojonej, pół papryki czerwonej, pół główki cebuli- ja osobiście preferuję czerwoną- jest łagodniejsza w smaku, ząbek czosnku, garść szpinaku
  • Olej do smażenia - 3 duże łyżki lub ciut więcej
  • Przyprawy: szczypta soli, pieprz, oregano, bazylia
  • Deska, nóż, talerz, patelnia

 Wykonanie :

 Przed przygotowaniem się do pracy umyj dokładnie ręce oraz warzywa.

Kiedy już wszystkie produkty są przygotowane, poproś opiekuna, aby pomógł Ci w pracach kulinarnych.

 Na początek przygotuj wszystkie składniki: cebulę pokrój w piórka, a czosnek oraz paprykę w cienkie paski.

  1. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem tłuszczu podsmaż do momentu zarumienienia cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodaj paprykę. Chwilę podsmaż.
  2. Wylej na patelnię pomidory z puszki, całość dopraw solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami (polecam zioła toskańskie lub oregano i bazylię), przykryj, duś około 5 -6 minut, aż sos się lekko zagęści.
  3. Dodaj szpinak, wymieszaj, przykryj.
  4. Po zredukowaniu się szpinaku, zrób w masie pomidorowej „dziurki” i wbij w nie jajka.
  5. Zmniejsz ogień, dopraw jajka solą i pieprzem.
  6. Smaż pod przykryciem do momentu, aż białka się zetną, a żółtka będą wciąż mokre.

 (https://befitjusteat.pl/przepisy/przepis-na-nieziemska-tunezyjska-shakshuke/).

Poniżej zdjęcie - źródło: https://www.facebook.com/BeFitJustEat/photos/a.994322997390289/1724018624420719/?type=3&theater

 

 Inspiracja:  be fit- just eat by Monika Grzelak.

Życzę smacznego!