BABKA MAJONEZOWA
Składniki
- 4 jajka
- 2/3 szklanki majonezu
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 90 g mąki pszennej
- 90 g mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
POTRZEBNE BĘDĄ: MISKA, ROBOT KUCHENNY, FOREMKA DO PIECZENIA, GARNEK, FARTUCH OCHRONNY
Przygotowanie
- Jajka ocieplić (łatwiej się ubijają) - włożyć do miski, zalać bardzo ciepłą wodą z kranu i odstawić na ok. 10 - 15 minut, w razie potrzeby zmienić wodę na cieplejszą. Majonez wyjąć wcześniej z lodówki aby się ocieplił.
- Oddzielić białka od żółtek. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
- Ubijać białka aż będą prawie sztywne. Wówczas stopniowo dodawać cukier cały czas miksując i dokładnie ubijając masę. Dodać też cukier wanilinowy i skórkę z cytryny.
- Dodawać stopniowo żółtka dalej cierpliwie ubijając składniki na puszystą masę.
- Do oddzielnej miski przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, wymieszać.
- Dodać do ubitych składników i zmiksować na minimalnych obrotach miksera. Pod koniec dodać majonez i zmiksować na jednolitą masę.
- Wyłożyć do formy na babkę posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 40 - 45 minut do suchego patyczka.
MORZE CZARNE
Składniki:
Biszkopt kakaowy
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Nasączenie biszkoptu
- 1/2 szklanki mocnej kawy lub herbaty lub alkoholu
Frużelina malinowa
- ok 1/2 kg malin świeżych lub mrożonych
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Krem czekoladowy
- 250g serka mascarpone
- 250ml śmietanki kremówki 36%
- 150g kremu czekoladowego typu Nutella
- 100g gorzkiej czekolady
Masa śmietankowa
- 400ml śmietanki kremówki 36%
- 1 bezbarwna galaretka
- 3/4 szklanki gorącej wody
Beza
- 4 białka
- szczypta soli
- 170g cukru
POTRZEBNE BĘDĄ: MISKA, ROBOT KUCHENNY, BLACHA DO PIECZENIA, GARNEK, FARTUCH OCHRONNY
Wykonanie:
Ciasto:
- Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując, aż cukier się rozpuści.
- Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksujemy.
- Wsypujemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i całość mieszamy łyżką – do momentu połączenia się składników
- Gotowe ciasto przekładamy do foremki (blaszka ma wymiary 26×26 cm)
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 35 minut – do suchego patyczka.
- Biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
- Biszkopty nasączamy kawą, herbatą lub alkoholem.
Frużelina:
- Maliny przekładamy do garnuszka, dodajemy wodę i cukier. Całość zagotowujemy.
- Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością zimnej wody i wlewamy do garnuszka z gorącymi malinami.
- Mieszamy do zgęstnienia i odstawiamy do przestudzenia.
Krem czekoladowy:
- Czekoladę łamiemy na kawałki.
- Przekładamy do małego garnuszka, dodajemy kilka łyżek śmietanki i podgrzewamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
- Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone oraz krem czekoladowy (Nutella lub podobny) i mieszamy.
- Następnie wlewamy cienkim strumieniem ciepłą czekoladę i wszystko razem miksujemy na jednolitą masę.
Zaczynamy składanie ciasta:
- Pierwszy nasączony biszkopt układamy w foremce do pieczenia i wykładamy na niego krem czekoladowy.
- Całość przykrywamy drugim blatem ciasta.
- Na wierzchu rozsmarowujemy frużelinę malinową. Całość wkładamy do lodówki.
Krem śmietankowy:
- Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody i studzimy.
- Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.
- Następnie ciągle miksując dodajemy cienkim strumieniem zimną galaretkę.
- Krem śmietankowy wykładamy równomiernie na frużelinie malinowej.
- Ciasto ponownie umieszczamy w lodówce.
Beza:
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Następnie dalej miksując stopniowo dodajemy cukier.
- Ubijamy do momentu, aż piana będzie gęsta i lśniąca.
- Gotową bezę przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę na taki wymiar jaki mamy rozmiar blaszki do ciasta.
- Nagrzewamy piekarnik do 180’C i pieczemy bezę przez 5 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy bezę przez kolejne 60 minut.
- Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim bezę na następne 60 minut. W tym czasie nie wolno otwierać piekarnika.
- Bezę wyjmujemy z piekarnika, usuwamy papier ze spodu i układamy bezę na kremie śmietankowym lekko dociskając.
Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc aby masy stężały.
MAZUREK KAJMAKOWY
Składniki:
Ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 200 g masła
- 2 łyżki śmietany 36 %
- 1 żółtko
Masa
- 1 i ½ szklanki mleka
- 300 g cukru
- 100 g masła
POTRZEBNE BĘDĄ: MISKA, NÓŻ, ROBOT KUCHENNY, BLACHA DO PIECZENIA, GARNEK, FARTUCH OCHRONNY
Wykonanie:
Ciasto:
- Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Do wyrobienia ciasta można użyć robota kuchennego, pamiętając o haku do wyrabiania.
- Ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim spód oraz boki blachy o wymiarach
24 cm x 24 cm.
- Pieczemy w temperaturze 200 *C około 35 minut.
Masa:
- Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier, następnie gotujemy na wolnym ogniu przez około 2 godziny, często mieszając, aż zgęstnieje.
- Przestudzoną masę łączymy z masłem i ucieramy do momentu, aż masa dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
- Masę przekładamy na upieczony spód.
- Można udekorować bakaliami, ale nie koniecznie.
Placki owsiane z rodzynkami
Proponujemy przygotowanie prostych placków z wykorzystaniem bananów i rodzynek. Dzięki owocom nie potrzebujemy już dodawać do placków cukru.
Pamiętaj – poproś o pomoc osobę dorosłą, jeżeli tego potrzebujesz.
Potrzebujemy:
- 0,5 szklanki mleka
- 1 banan
- 1 jajko
- 150 gramów płatków owsianych górskich
- 2 łyżki rodzynek
- pół łyżeczki cynamonu (jeśli lubicie)
- łyżeczka oleju
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie :
- Umyj ręce. Weź z szafki miskę i wsyp do niej płatki owsiane oraz rodzynki. Zalej je mlekiem.
- Odstaw miskę na pół godziny, by płatki i rodzynki zrobiły się miękkie.
- Weź drugą miskę. Włóż do niej obranego banana i rozgnieć go widelcem.
- Przełóż płatki i rodzynki do banana. Dodaj jajko, proszek do pieczenia oraz cynamon i dokładnie wymieszaj masę widelcem.
- Wyjmij patelnię. Nalej na nią niewielką ilość oleju i rozgrzej dobrze. Skorzystaj z pomocy osoby dorosłej, jeśli to konieczne.
- Smaż niewielkie placki z wyrobionej wcześniej masy, ok. 2-3 minut z jednej strony – powinny być zarumienione.
- Zdejmij placki z patelni na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i usmaż kolejną porcję placków.
Z podanych proporcji powinien wyjść podwieczorek dla czterech osób.