Spis treści

BABKA MAJONEZOWA

Składniki

  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki majonezu
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 90 g mąki pszennej
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia

 

POTRZEBNE BĘDĄ: MISKA, ROBOT KUCHENNY, FOREMKA DO PIECZENIA, GARNEK, FARTUCH OCHRONNY

Przygotowanie

  1. Jajka ocieplić (łatwiej się ubijają) - włożyć do miski, zalać bardzo ciepłą wodą z kranu i odstawić na ok. 10 - 15 minut, w razie potrzeby zmienić wodę na cieplejszą. Majonez wyjąć wcześniej z lodówki aby się ocieplił.
  2. Oddzielić białka od żółtek. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
  3. Ubijać białka aż będą prawie sztywne. Wówczas stopniowo dodawać cukier cały czas miksując i dokładnie ubijając masę. Dodać też cukier wanilinowy i skórkę z cytryny.
  4. Dodawać stopniowo żółtka dalej cierpliwie ubijając składniki na puszystą masę.
  5. Do oddzielnej miski przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, wymieszać.
  6. Dodać do ubitych składników i zmiksować na minimalnych obrotach miksera. Pod koniec dodać majonez i zmiksować na jednolitą masę.
  7. Wyłożyć do formy na babkę posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 40 - 45 minut do suchego patyczka.

 

MORZE CZARNE

Składniki:

Biszkopt kakaowy

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Nasączenie biszkoptu

  • 1/2 szklanki mocnej kawy lub herbaty lub alkoholu

Frużelina malinowa

  • ok 1/2 kg malin świeżych lub mrożonych
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Krem czekoladowy

  • 250g serka mascarpone
  • 250ml śmietanki kremówki 36%
  • 150g kremu czekoladowego typu Nutella
  • 100g gorzkiej czekolady

Masa śmietankowa

  • 400ml śmietanki kremówki 36%
  • 1 bezbarwna galaretka
  • 3/4 szklanki gorącej wody

Beza

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 170g cukru 

POTRZEBNE BĘDĄ: MISKA, ROBOT KUCHENNY, BLACHA DO PIECZENIA, GARNEK, FARTUCH OCHRONNY

Wykonanie:

Ciasto:

  1. Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  2. Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując, aż cukier się rozpuści.
  3. Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksujemy.
  4. Wsypujemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i całość mieszamy łyżką – do momentu połączenia się składników
  5. Gotowe ciasto przekładamy do foremki (blaszka ma wymiary 26×26 cm)
  6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 35 minut – do suchego patyczka.
  7. Biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
  8. Biszkopty nasączamy kawą, herbatą lub alkoholem.

Frużelina:

  • Maliny przekładamy do garnuszka, dodajemy wodę i cukier. Całość zagotowujemy.
  • Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością zimnej wody i wlewamy do garnuszka z gorącymi malinami.
  • Mieszamy do zgęstnienia i odstawiamy do przestudzenia.

Krem czekoladowy:

  1. Czekoladę łamiemy na kawałki.
  2. Przekładamy do małego garnuszka, dodajemy kilka łyżek śmietanki i podgrzewamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
  3. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone oraz krem czekoladowy (Nutella lub podobny) i mieszamy.
  4. Następnie wlewamy cienkim strumieniem ciepłą czekoladę i wszystko razem miksujemy na jednolitą masę.

Zaczynamy składanie ciasta:

  1. Pierwszy nasączony biszkopt układamy w foremce do pieczenia i wykładamy na niego krem czekoladowy.
  2. Całość przykrywamy drugim blatem ciasta.
  3. Na wierzchu rozsmarowujemy frużelinę malinową. Całość wkładamy do lodówki.

 Krem śmietankowy:

  1. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody i studzimy.
  2. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.
  3. Następnie ciągle miksując dodajemy cienkim strumieniem zimną galaretkę.
  4. Krem śmietankowy wykładamy równomiernie na frużelinie malinowej.
  5. Ciasto ponownie umieszczamy w lodówce.

Beza:

  1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  2. Następnie dalej miksując stopniowo dodajemy cukier.
  3. Ubijamy do momentu, aż piana będzie gęsta i lśniąca.
  4. Gotową bezę przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę na taki wymiar jaki mamy rozmiar blaszki do ciasta.
  5. Nagrzewamy piekarnik do 180’C i pieczemy bezę przez 5 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy bezę przez kolejne 60 minut.
  6. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim bezę na następne 60 minut.  W tym czasie nie wolno otwierać piekarnika.
  7. Bezę wyjmujemy z piekarnika, usuwamy papier ze spodu i układamy bezę na kremie śmietankowym lekko dociskając. 

Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc aby masy stężały.

 

MAZUREK KAJMAKOWY

Składniki:

Ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 2 łyżki śmietany 36 %
  • 1 żółtko

Masa

  • 1 i ½ szklanki mleka
  • 300 g cukru
  • 100 g masła 

POTRZEBNE BĘDĄ: MISKA, NÓŻ, ROBOT KUCHENNY, BLACHA DO PIECZENIA, GARNEK, FARTUCH OCHRONNY

Wykonanie:

Ciasto:

  1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Do wyrobienia ciasta można użyć robota kuchennego, pamiętając o haku do wyrabiania.
  2. Ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim spód oraz boki blachy o wymiarach

24 cm x 24 cm.

  1. Pieczemy w temperaturze 200 *C około 35 minut. 

Masa:

  1. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier, następnie gotujemy na wolnym ogniu przez około 2 godziny, często mieszając, aż zgęstnieje.
  2. Przestudzoną masę łączymy z masłem i ucieramy do momentu, aż masa dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
  3. Masę przekładamy na upieczony spód.
  4. Można udekorować bakaliami, ale nie koniecznie.

 

 Placki owsiane z rodzynkami

Proponujemy przygotowanie prostych placków z wykorzystaniem bananów i rodzynek. Dzięki owocom nie potrzebujemy już dodawać do placków cukru.

Pamiętaj – poproś o pomoc osobę dorosłą, jeżeli tego potrzebujesz.

Potrzebujemy:

  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 150 gramów płatków owsianych górskich
  • 2 łyżki rodzynek
  • pół łyżeczki cynamonu (jeśli lubicie)
  • łyżeczka oleju
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie :

  1. Umyj ręce. Weź z szafki miskę i wsyp do niej płatki owsiane oraz rodzynki. Zalej je mlekiem.
  2. Odstaw miskę na pół godziny, by płatki i rodzynki zrobiły się miękkie.
  3. Weź drugą miskę. Włóż do niej obranego banana i rozgnieć go widelcem.
  4. Przełóż płatki i rodzynki do banana. Dodaj jajko, proszek do pieczenia oraz cynamon i dokładnie wymieszaj masę widelcem.
  5. Wyjmij patelnię. Nalej na nią niewielką ilość oleju i rozgrzej dobrze. Skorzystaj z pomocy osoby dorosłej, jeśli to konieczne.
  6. Smaż niewielkie placki z wyrobionej wcześniej masy, ok. 2-3 minut z jednej strony – powinny być zarumienione.
  7. Zdejmij placki z patelni na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i usmaż kolejną porcję placków.

Z podanych proporcji powinien wyjść podwieczorek dla czterech osób.