Spis treści

Bombki z piernika

SKŁADNIKI

CIASTO :

-       mąka – 500 g

-       cukier puder – 100 g

-       kakao – 2 łyżeczki

-       przyprawa do piernika – 2 łyżeczki

-       soda oczyszczona – ¼ łyżeczki

-       miód – 180 g

-       masło – 70 g

-       jajka – 2 szt.

 

 

Zdjęcie wikipedia

LUKIER:

-       białko jajka – 1 szt.

-       cukier puder – 140 g

-       sok z cytryny – 4 krople 

 

 

DODATKOWO:

  • gotowe ozdoby świąteczne z lukru
  • jadalny brokat w sprayu

 

PRZYGOTUJ:

  • robot kuchenny z hakiem
  • folię spożywczą
  • sitko o drobnych oczkach
  • kornety z folii – 2 sztuki
  • okrągłą foremkę do wykrawania
  • foremki do bombek – 10 sztuk
  • wstążki – 5 sztuk

 

PRZYGOTOWANIE:

 

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

 

Miód, masło i przyprawę do piernika podgrzewamy w rondelku na małym ogniu.

Pozostałe składniki umieszczamy w misie robota kuchennego.

Przelewamy zawartość rondelka do misy.

Ciasto wyrabiamy na wolnych obrotach do połączenia wszystkich składników.

Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na ok. 45 minut.

 

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY LUKIER

Białko ucieramy z cukrem pudrem i cytryną przy pomocy robota kuchennego przez ok. 10 minut do momentu uzyskania gładkiego lukru.

 

KROK 3 : PRZYGOTOWUJEMY BOMBKI

 

Rozwałkowujemy ciasto piernikowe na grubość ok. 4 mm.

Wycinamy kółka.

Każde nakładamy na półokrągłą foremkę i dociskamy do niej dokładnie.

Wstawiamy na ok. 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C.

Od razu po upieczeniu ściągamy ciasto z foremek i odstawiamy do wystudzenia.

 

KROK 4: SKŁADAMY BOMBKI

 

Kornety z folii zwijamy w rożki i odcinamy rogi.

Nakładamy lukier na brzeg jednej połówki bombki.

Na brzegu układamy zwiniętą i zawiązaną wstążeczkę.

Dociskamy drugą połówkę bombki.

Delikatnie usuwamy nadmiar lukru i odkładamy bombki do wyschnięcia na ok. 10 minut.

 

KROK 5: DEKORUJEMY BOMBKI

 

Bombki delikatnie dekorujemy według uznania przy użyciu lukru lub gotowych ozdób, które przymocowujemy za pomocą niewielkiej ilości lukru.

Gotowe bombki spryskujemy jadalnym brokatem w sprayu i odstawiamy do wyschnięcia.

Poniżej zamieszczam filmik instruktażowy:

 

https://kuchnialidla.pl/bombki-z-piernika

 

 

 Świecznik z pomarańczy

 

Do wykonania świecznika z pomarańczy potrzebne będą :

 

  • pomarańcza
  • świeczka
  • goździki
  • nóż i łyżeczka.

 

Wykonanie:

 

  1. Przetnij pomarańczę na pół
  2. Ostrożnie za pomocą łyżeczki wyjmij ze środka miąższ pomarańczy , tak aby nie uszkodzić skórki
  3. Z jednej z części skórki pomarańczy zrób przykrywkę-wytnij na niej dowolny wzorek.
  4. Przykrywkę udekoruj goździkami.
  5. W drugą część pomarańczy wstaw świeczkę.
  6. Przykryj udekorowaną przykrywką. Aromat pomarańczy i goździków wypełni twój dom.

 

Gotowe!