Bombki z piernika
SKŁADNIKI CIASTO : - mąka – 500 g - cukier puder – 100 g - kakao – 2 łyżeczki - przyprawa do piernika – 2 łyżeczki - soda oczyszczona – ¼ łyżeczki - miód – 180 g - masło – 70 g - jajka – 2 szt.
|
Zdjęcie wikipedia |
LUKIER: - białko jajka – 1 szt. - cukier puder – 140 g - sok z cytryny – 4 krople
|
|
DODATKOWO:
- gotowe ozdoby świąteczne z lukru
- jadalny brokat w sprayu
PRZYGOTUJ:
- robot kuchenny z hakiem
- folię spożywczą
- sitko o drobnych oczkach
- kornety z folii – 2 sztuki
- okrągłą foremkę do wykrawania
- foremki do bombek – 10 sztuk
- wstążki – 5 sztuk
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Miód, masło i przyprawę do piernika podgrzewamy w rondelku na małym ogniu.
Pozostałe składniki umieszczamy w misie robota kuchennego.
Przelewamy zawartość rondelka do misy.
Ciasto wyrabiamy na wolnych obrotach do połączenia wszystkich składników.
Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na ok. 45 minut.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY LUKIER
Białko ucieramy z cukrem pudrem i cytryną przy pomocy robota kuchennego przez ok. 10 minut do momentu uzyskania gładkiego lukru.
KROK 3 : PRZYGOTOWUJEMY BOMBKI
Rozwałkowujemy ciasto piernikowe na grubość ok. 4 mm.
Wycinamy kółka.
Każde nakładamy na półokrągłą foremkę i dociskamy do niej dokładnie.
Wstawiamy na ok. 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C.
Od razu po upieczeniu ściągamy ciasto z foremek i odstawiamy do wystudzenia.
KROK 4: SKŁADAMY BOMBKI
Kornety z folii zwijamy w rożki i odcinamy rogi.
Nakładamy lukier na brzeg jednej połówki bombki.
Na brzegu układamy zwiniętą i zawiązaną wstążeczkę.
Dociskamy drugą połówkę bombki.
Delikatnie usuwamy nadmiar lukru i odkładamy bombki do wyschnięcia na ok. 10 minut.
KROK 5: DEKORUJEMY BOMBKI
Bombki delikatnie dekorujemy według uznania przy użyciu lukru lub gotowych ozdób, które przymocowujemy za pomocą niewielkiej ilości lukru.
Gotowe bombki spryskujemy jadalnym brokatem w sprayu i odstawiamy do wyschnięcia.
Poniżej zamieszczam filmik instruktażowy:
https://kuchnialidla.pl/bombki-z-piernika
Świecznik z pomarańczy
Do wykonania świecznika z pomarańczy potrzebne będą :
- pomarańcza
- świeczka
- goździki
- nóż i łyżeczka.
Wykonanie:
- Przetnij pomarańczę na pół
- Ostrożnie za pomocą łyżeczki wyjmij ze środka miąższ pomarańczy , tak aby nie uszkodzić skórki
- Z jednej z części skórki pomarańczy zrób przykrywkę-wytnij na niej dowolny wzorek.
- Przykrywkę udekoruj goździkami.
- W drugą część pomarańczy wstaw świeczkę.
- Przykryj udekorowaną przykrywką. Aromat pomarańczy i goździków wypełni twój dom.
Gotowe!