Zabawy sensoryczne – ciastolina piernikowa i kakaowe błotko
Ta wyjątkowa masa pachnie Świętami !!! Można z niej ulepić najprawdziwsze pierniki , a potem ozdobić, tak jak tylko chcemy.
Do wykonania tej masy potrzebujemy:
- 4 szklanki mąki
- 2 szklanki soli – takiej drobnoziarnistej
- 4 łyżki oleju lub oliwy
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki kwasku cytrynowego
- przyprawa do pierników
- wrząca woda – tyle, ile mąki
Wszystko mieszamy i zagniatamy gdy woda trochę przestygnie. Ciastolina jest przyjemna w dotyku, fajnie się ugniata i można z niej tworzyć prawdziwe cuda.
Użyjcie foremek do wykonania pierniczków, a także kolorowej posypki, oraz czarodziejskiego lukru do zdobienia ciasteczek.
Pierniczki potrzebowały polewy. My postawiliśmy na czekoladową i w tym celu przygotowaliśmy czekoladowe błotko:
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru
- woda – na oko. Tak, żeby polewa była dość gęsta.
Dzieciaki uwielbiają to nasze błotko i często wyjadają wszystko z miseczki zanim jeszcze możemy cokolwiek przyozdabiać.
Pozwólcie dzieciom na kreatywność, z pewnością ulepią też ciekawe kształty, samodzielnie
(Źródło - http://dobrzesiebaw.pl)