Książka kucharska „Europa na talerzu”

W tym roku szkolnym postanowiliśmy uczcić Dzień Unii Europejskiej i Dzień e-Twinning  tworząc książkę kucharską, która przedstawia przepisy na potrawy z 27 krajów Unii Europejskiej.

Nauczyciele wraz z uczniami wyszukiwali potrawę charakterystyczną dla wybranego kraju i przygotowywali ją w kuchni szkolnej.  Dzięki temu uczniowie poznali nowe smaki potraw, które nie są popularne w Polsce. Przy okazji gotowania lub pieczenia potraw dowiadywali się ciekawostek o kraju, z którego potrawę przygotowują, rysowali flagę tego państwa oraz układali puzzle przedstawiające Unię Europejską. Do tworzenia książki kucharskiej włączyli się nauczyciele z uczniami z ul. Topolowej oraz wychowawcy internatu wraz ze swoimi wychowankami. Zachęcam państwa do obejrzenia książki kucharskiej „ Europa na talerzu- smaki Unii Europejskiej” oraz do gotowania i pieczenia potraw według zebranych w niej przepisów.

Link do książki: https://www.storyjumper.com/book/read/133035262/62b23e4792006

Renata Pawłowiicz