Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania
„Sałatka grecka w roli głównej”
Dnia 8 listopada br. odbył się Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania w klasach Przysposobienia do pracy 1APP, 1CPP i 3CPP. Uczniowie z wielkim zaangażowaniem wzięli udział w tej akcji, której celem jest promowanie zdrowego jedzenia i stylu życia.
Uczniowie w tym dniu zagłębili się w wiedzę na temat tego, czy kuchnia europejska jest zdrowa, rozmawiali na temat nawyków żywieniowych i utrwalili wiedzę na temat prawidłowego odżywiania. Obejrzeli prezentację multimedialną, rozwiązali zadania, następnie przeszli do ćwiczeń praktycznych – przygotowując pyszną sałatkę wg przygotowanego wcześniej przepisu. Bardzo sprawnie poradzili sobie z zadaniem dobierając odpowiednie składniki. Po wykonanym zadaniu nakryli do stołu i rozpoczęła się degustacja przygotowanej sałatki.
Agnieszka Kozak i Katarzyna Twardowska