Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania w klasach 1-3 SP

We wtorek 7 listopada br. odbyła się lekcja otwarta w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania, który obchodzony jest 8 listopada. Zajęcia były skierowane dla uczniów klas 1-3 SP. Na początku zostały omówione zasady zdrowego odżywiania. Dzieci przypomniały sobie, jak wygląda piramida zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej oraz w jaki sposób ją odczytujemy. Nie zabrakło zadań praktycznych. Pierwszym z zadań była zabawa, w której dzieci odczytywały zagadki o danym produkcie i musiał dopasować treść do obrazka. Kolejne zadanie polegało na odgadnięciu za pomocą wyłącznie dotyku nazwy przedmiotu. Następnie przeszliśmy do ćwiczenia interaktywnego, gdzie uczniowie grupowali różne produkty żywnościowe. Nie zabrakło również krzyżówki, która dostarczyła dodatkowej dawki wiedzy i zabawy. Na zakończenie zajęć wszyscy usiedli do stołu i wspólnie zjedli pyszne, zdrowe śniadanie, które samodzielnie przygotowali. Był to dzień pełen nauki, ale przede wszystkim świetnej zabawy.

 Katarzyna Filipiak i Edyta Juskowiak